S rozvíjejícím a stále oblíbenějším zdravým životním stylem se rozšířila i nabídka nejrůznějších kuchyňských přístrojů, které ho pomáhají dodržovat. Odšťavňovač je jedním z nich. Na trhu se v současné době ale objevuje tolik modelů, že může být problém si vybrat. Podle čeho se rozhodovat?
Jsou dva základní typy: šnekové a odstředivé. Šnekové modely pracují pomaleji, ale poskytují větší výtěžnost. Šťáva z nich je hustší, kvalitnější a je možné ji uchovat v lednici na později. Odstředivé modely zase nabízí rychlou přípravu na úkor nižší výtěžnosti. Šťáva je pak více pěnivá a vodová a nelze ji uchovávat, musí se ihned spotřebovat.
mrkvová šťáva
Technickým parametrem důležitým při výběru je výkon přístroje. Ten u šnekových modelů postačí o velikosti 250 W a u odstředivých 1200 W. Výkon ovlivňuje rychlost přípravy nápoje.
Kromě těchto technických ukazatelů jsou důležité také ukazatele praktické. Sem patří například velikost plnícího otvoru, která závisí na tom, co se bude odšťavňovat. Čím je tento otvor větší, tím lépe, protože se potom jednotlivé suroviny nemusí krájet na menší kousky. Také objem sběrné nádoby je individuálním parametrem a záleží na množství šťávy, které si kdo bude vyrábět. Hmotnost přístroje je důležitá spíše pro ty, kdo jej budou přenášet nebo uskladňovat mimo kuchyňskou linku, kde se používá. Důležitá je také délka kabelu.
ovoce a zelenina
K modelům je dodáváno nejrozličnější příslušenství. Sem patří různě hrubá síta, větší počet sběrných nádob, kartáčky na čištění či nástavce na přípravu pyré. U šnekových modelů jsou potom v nabídce také nástavce na výrobu nudlí nebo mletí masa.
pomeranče s květem
K odšťavňování se hodí takové potraviny, které mají vyšší obsah vody. Ovoce obsahující vysoký obsah škrobu (banány, papája, mango, fíky) se k tomuto účelu nepoužívají, ty je lepší rozmělňovat mixérem. Také nejsou příliš vhodné maliny, jahody či švestky, které se v průběhu procesu změní v tuhou hmotu, která ucpe sítko. Tyto druhy ovoce ale není třeba vynechávat úplně, stačí přidat menší množství mezi ostatní druhy ovoce a k ucpání by dojít nemělo.