Zdravotně nezávadný materiál – sklenice na klíčení se vyrábí ze zdravotně nezávadného křemičitého skla, které lze umývat i v myčce a jednoduše udržovat v čistotě. Biomisky https://www.nakliceno.cz/misky-a-sklenice-na-kliceni/musí splňovat certifikační atest a zhotovují se ze speciálního akrylátu, využívaného pro potravinářské účely. V tom je zásadní rozdíl ve srovnání s PET lahvemi, které lze rovněž použít jako nádobu na klíčení semínek. PET láhev je však určena pouze pro jednorázové účely, jedná se o polyetylen, který rychleji degraduje, a uvolňuje časem do potravin nežádoucí látky. Polyetylenové láhve by se tudíž neměly používat např. jako termoska na čaj, jako nápojová láhev apod.
chia semínka na klíčení
Úspora času – speciální nádobky na klíčení spoří čas – při přípravě semen stačí pouze jejich obsah dvakrát denně proplachovat pod tekoucí vodou, aniž by bylo nutné vyjímat semínka z nádoby a pracně je proplachovat v cedníku. Celý proces je velmi rychlý a jednoduchý a zvládnou jej i mladší děti.
Klíčení více druhů současně – biomisky sestávají z více pater, spodní miska slouží jako odkapávací na přebytečnou vodu a do těch ostatních se vkládají semínka. Ta mohou být i ve třech patrech nad sebou, a to nezávisle na tom, o jaký druh se jedná. Můžete tedy nechat klíčit současně například čočku (nepůlenou a neloupanou), slunečnici, pšenici a fazolky mungo. Proplachování vodou se provádí rovněž dvakrát denně tak, že se nalije voda do horní misky a nechá se protékat těmi ostatními až do spodní odkapávací nádobky, odkud se pak přebytečná tekutina vylije (např. na zalévání květin).
klíčící rostlinka - řeřicha
Poměr cena – výkon – misky i sklenice na klíčení jsou velmi levné, za několik stovek korun máte k dispozici výrobek s vyvedeným designem, který může být ozdobou na kuchyňské lince nebo na okenním parapetu. Semínka by však neměla být nakličována na přímém slunečním světle. Za několik dnů máte téměř bezpracně k dispozici přírodní superpotravinu doslova nabitou živinami a enzymy, která je navíc dobře stravitelná.