Pečivo je naším každodenním chlebem, alespoň pro většinu populace. A ještě lépe, když jsou z bílé mouky, protože chutnají skvěle, jsou křupavé a zároveň vláčné, vypadají pěkně na pohled a vytažené přímo z pece se na vás jenom smějí a voní. Vždyť leckoho přitáhne do pekárny vůně, která se line z obchodu.

Kdo miluje bílé pečivo, nechť ho miluje i nadále, ale když přijdou zdravotní komplikace – mohou a nemusí přijít …, pak se možná začne zajímat o to, co vůbec jí. Zajímat se začnou ale jen ti pokrokoví. A pro ty je tento článek, který by mohl být jejich pomůckou v hledání příčin a jakési laické vysvětlení, co způsobuje bílá rafinovaná mouka a lepek v ní. Tím nikoho nenavádíme k tomu, aby když nemá nařízenou bezlepkovou dietu, nejedl potraviny, kde je lepek přítomen. Kdepak! Pokud nemáte nařízenou bezlepkovou dietu, měli bychom jíst od každého něco. Ani bílý rohlík není zakázaný, ale neměl by být přítomen v našem jídelníčku každý den, nýbrž jen občas.

bílé pečivo

Proč je zdravější zařazovat do denního jídelníčku tmavé pečivo nebo alespoň zdravější špaldovou mouku https://www.nakliceno.cz/mouky/spaldova-mouka/? Bílá mouka se totiž staletími zcela vymkla zdravému stylu jezení. Už v ní nenajdete živiny, které s domácím chlebem pořádali sedláci a selky. Dříve se mouka mlela jinak a z celých pšeničných zrn, to znamená, že v mouce byly semleté otruby i klíčky a byly v ní zachovány i všechny důležité vitamíny a byla tudíž mnohem lépe stravitelnější než současná bílá mouka. Tak se vymílá, odstraňují se z ní otruby i klíčky, protože ty způsobují po delším skladování žluknutí, a to obchodníci nepotřebují. Oni naopak potřebují, aby mouky byly dlouhodobě skladovatelné a do zásoby (dříve si hospodyně umlela mouku z celých zrn jen na spotřebu, takže domácnost neřešila kazivost mouky). Dnešní bílá mouka defacto obsahuje velké množství lepku a minimum živin.

špalda zrno

Ale špaldová mouka, jejíž základem je špalda – stará odrůda pšenice, která není neustále kultivovaná, ta se mele z celých špaldových zrn, tudíž v sobě sice také obsahuje lepek, ale ten v souvislosti s vlákninou, otrubami, klíčky, minerály, enzymy, antioxidanty, proteiny, polysacharidy a zdravými tuky, je mnohem lépe pro naše tělo stravitelnější. Špaldová celozrnná mouka tak dodává našemu organismu všechny živiny, které sama obsahuje, a to ve zcela vyvářeném poměru, pročež má i nižší glykemický index než mouka bílá.