Ať už jste se na začátek školy těšili nebo ne, přišel a nezbývá, než se s tím vypořádat a uspořádat si ho podle svých představ. Znovu se nabízí spousty aktivit, a pokud jste vytížený rodič nebo vytížený student, určitě si rádi utvoříte strategii. Pokud přemýšlíte, co a jak, zvažte následující:
Volnočasové aktivity
Vybrat si můžete z několika typů – sportovních, uměleckých i vzdělávacích. Seznam možných kroužků dostanete pravděpodobně i v rámci Vaší školy, ale není od věci se poohlédnout i jinde, pokud nabídka nesplňuje Vaše očekávání.
děťátko, úsměv a maminka.jpg
V současné době převládá u školáků hlavně obliba k tanci, ať už je to hip hop, street dance, moderní tanec či taneční aerobik. Pokud ale nehoříte láskou k tanci, máte na výběr s bezpočtu týmových sportů – fotbalu, hokeje, házené, florbalu, basketbalu… Zvláště u dětí do 10 let je doporučeno zařadit během týdne nějakou pohybovou aktivitu. Neholdují-li však příliš společnosti, vždy ten pohyb může být ve formě procházky nebo např. cyklistiky.
Mimo sportu se na stupnici oblíbenosti vyskytují umělecké obory, jimž vévodí keramika a hra na hudební nástroje. Nově se do popředí dostávají také lekce vaření.
Existují (možná pro někoho) méně známé kroužky počítačové nebo filmové, případně turistické, které se občas protáhnou až do víkendu.
Pro starší studenty se vyplatí hledat místo kroužků také nápady na brigády, kde mohou získat zkušenosti i zajímavé a užitečné kontakty, o nějaké té koruně nemluvě.
nervozní dívka.jpg
Prázdniny a volna
Čas od času je prostě potřeba odpočívat. Nejvíce volna je samozřejmě o prázdninách a svátcích. Jejich rozložení je dalším rozpisem, který bude dětem ve škole předán. Letošní prázdniny se nebudou nijak výrazně lišit od minulého roku. Nejblíže je nám 28. září Den české státnosti a za měsíc bude následován podzimními prázdninami. Můžeme jen doufat, že nám bude přát počasí na výlety, ale ani to není nutné – i doma se dá užít volný čas. Ideálně se sejít s kamarády, kteří Vám nebydlí nejblíže nebo ukázat své dovednosti z kroužků. A také se pomalu přiblíží čas přemýšlet o vánočních dárcích, což je skvělá výmluva, jak si udělat nákupní den, aby nikdo nemohl příliš namítat. Každopádně nebojte se relaxovat, neboť relaxace je jedním ze 7 návyků efektivních lidí. Jen opatrně – nic se nemá přehánět!